На място има спасителни екипи

Най-малко двама души са загинали, а повече от 50 са изчезнали след срутване във въглищна мина в северния китайски регион Вътрешна Монголия в сряда.

Държавната телевизия CCTV съобщи, че около обяд в мина в западната част на региона Алкса Лига е имало срутване, а други медии и правителствени агенции го определиха като "свлачище". Китайският президент Си Дзинпин е инструктирал властите да "направят всичко възможно за издирване и спасяване на изчезналите хора", съобщи CCTV.

На мястото в екологичната зона Луанджинтан са изпратени осем спасителни екипа с над 330 души персонал, както и над 100 единици спасително оборудване, се казва в изявление на правителството на Лига Алкса.

Кадри, излъчени от CCTV късно в сряда, показват спасители във военни якета, които работят на светлината на факли, за да разтоварят и сортират пакети с материали от задната част на камион.

Разположен в сухия север на Китай, Лига Алкса е слабо населен регион, чиято икономика се крепи основно на минната и други добивни индустрии. Безопасността на мините в Китай се е подобрила през последните десетилетия, както и медийното отразяване на големи инциденти, много от които преди са били пренебрегвани.

Въпреки това все още често се случват злополуки в индустрия, в която протоколите за безопасност често са пренебрегвани, особено в най-елементарните обекти. През 2021 г. 20 миньори бяха спасени от наводнена въглищна мина в северната провинция Шанси, а други двама загинаха.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook

Източник: БГНЕС