Според Кремъл е имало опит за прокарване на съвместно изявление относно Украйна

Русия обвини Запада, че е дестабилизирал срещата на финансовите министри от Г-20 в Индия, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП. Според Кремъл е имало опит за прокарване на съвместно изявление относно Украйна, което е било спряно поради разногласия.

"Съжаляваме, че дейността на Г-20 продължава да бъде дестабилизирана от западния колектив и използвана по антируски... начин", заяви външното министерство.

Москва обвини Съединените щати, Европейския съюз и страните от Г-7, че са "нарушили приемането на колективни решения", като са се опитали да наложат своя "диктат" чрез това, което според тях е "явен шантаж".

ЕС обяви нови санкции срещу група "Вангер"

Тяхната цел е била да наложат в съвместното изявление своята интерпретация на конфликта в Украйна чрез лобиране и "ултиматуми", се казва в изявлението на министерството.

Министерството призова Запада "възможно най-скоро да се откаже от деструктивната си политика, да признае обективните реалности на многополюсния свят".

"Г-20 трябва да остане икономически форум, а не да навлиза в сферата на сигурността", се казва в него.

Министрите на финансите от Г-20 не успяха да договорят съвместно изявление за световната икономика по време на разговорите в Индия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.