Има задържани

Най-малко 35 души бяха арестувани след протест срещу нов полицейски учебен център в Атланта, който прерасна в насилие. Демонстрантите хвърляха коктейли "Молотов" и тухли по органите на реда, съобщи полицията на САЩ, предаде АФП.

Според полицията "агресивни подстрекатели" са предприели координирана атака късно срещу полицаи и са подпалили строителна техника на мястото на съоръжението, наречено от противниците "Полицейски град".

Двама загинали и 19 ранени при щурм на правителствения дворец в Багдад

Центърът, който се изгражда върху 85 акра (34 хектара) гориста местност в окръг ДеКалб, е обект на яростна съпротива, откакто длъжностните лица представиха предложението си през 2021 г., като напрежението във връзка с плановете непрекъснато нараства. "Не ставаше въпрос за центъра за обучение по обществена безопасност, а за анархия и за опит за дестабилизация", заяви началникът на полицията в Атланта Дарин Шербаум по време на пресконференция късно в неделя.

Видеозапис от охранителна камера на входа на съоръжението показа как хора, облечени в черно, се събират зад оградата и хвърлят камъни и взривни устройства към полицаите, които се мъчат да заключат портата.

Шербаум заяви, че отделът има късмет, че при инцидента не са пострадали служители."Когато хвърляте търговски фойерверки, когато хвърляте коктейли "Молотов"... по служителите, единственото ви намерение е да им навредите", каза той. "Това не е протест. Това е престъпна дейност".

Стотици марокански мигранти щурмуваха границата с Мелиля (ВИДЕО+СНИМКИ)

Полицията в Атланта, столицата на щата Джорджия, съобщи в изявление, че ""агитаторите" са унищожили множество строителни съоръжения чрез пожар и вандализъм". През тази седмица се очакваха още протести.

Съоръжението е било обект на множество протести от страна на опоненти, които се опасяват от увреждане на околната среда и също така твърдят, че центърът ще влоши отношенията между полицията и цветнокожите общности. През януари един протестиращ беше убит при очевидна престрелка с полицията, а един полицай беше тежко ранен, по данни на Бюрото за разследване на Джорджия.

Миналата година бяха извършени няколко ареста, лагери, разположени в близост до обекта, бяха претърсени от полицията и премахнати, а някои от протестиращите бяха арестувани по обвинения в "домашен тероризъм" за хвърляне на камъни и бутилки по полицейски автомобили. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС