Според властите те са били "перфектно организирани и агресивни"

Стотици мигранти щурмуваха границата, разделяща испанския анклав Мелиля от Мароко. Това беше първият подобен опит за масово преминаване на територията, откакто през март двете страни възстановиха дипломатическите си отношения.

Мелиля и Сеута - другият малък северноафрикански анклав на Испания, имат единствените сухопътни граници на Европейския съюз с Африка, което ги прави притегателно място за мигрантите.

Група от над 400 мигранти щурмува граничната ограда в 8:40 ч. в петък сутрин и "значителен брой" успя да влезе вътре, се казва в изявление на местната делегация на испанското правителство.

Мигрантите от Африка на юг от Сахара са били "перфектно организирани и агресивни", се казва още в съобщението.

Над 40 души се удавиха край бреговете на Западна Сахара

Мароко опитва да спре наплива на границата, като си сътрудници активно със силите за сигурност на Испания, се казва още в изявлението.

През март тази година Испания сложи край на продължилата цяла година дипломатическа криза, като подкрепи плана на Мароко за автономия на Западна Сахара, отстъпвайки от десетилетната си позиция на неутралитет.

Тогава испанският министър-председател Педро Санчес посети Рабат и двете правителства приветстваха "новия етап" в отношенията.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС