Украйна обвини Русия в нарушаване на международното право

Украйна ще разследва появило се в интернет видео, за което се твърди, че показва убийство на невъоръжен украински военнопленник от руски войници.  Главният прокурор на страната нарече заснетото "брутално и нагло убийство на невъоръжен човек". И обвини Русия в нарушаване на международното право.

12-секундното видео показва невъоръжен мъж в украинска униформа, който пуши между дървета в гора. Той казва: "Слава на Украйна", а след това се чуват изстрели и мъжът пада на земята. До момента няма независимо потвърждение за автентичността на видеото, а Москва не е коментирала кадрите.

„Появи се видео, на което окупаторите брутално убиват войник, който смело им казва в очите "Слава на Украйна!. Искам всички заедно да отговорим на думите му - Слава на героя! Слава на героите! Слава на Украйна. Ние ще намерим убийците му”, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

По предварителна информация вече се знае самоличността на мъжа - това е 41-годишният войник от 30-а отделна механизирана бригада Тимофей Шадура, се казва в пост на военното подразделение. Бил в неизвестност от 3-ти февруари, като за последно се е сражавал в района на Бахмут. Боевете там продължават.

„Градът е важен център за отбраната на украинските войски в Донбас. Превземането му ще позволи провеждането на по-нататъшни настъпателни действия дълбоко в отбранителните линии на Украйна”, подчерта Сергей Шойгу, министър на отбраната на Русия.

Въпреки руските опити за превземане на Бахмут, градът не е паднал, а президентът Зеленски нареди укрепване на отбраната му. „Това е първото подразделение за охрана на границата. Ситуацията в града е трудна. Врагът активно щурмува позициите ни, обаче няма никакъв успех и понася колосални загуби. Вероятно от злоба се опитаха да взривят два моста. Ние получаваме всичко, от което се нуждаем. Градът устоява, защото Бахмут е бил, е и ще бъде Украйна!”, заяви във видео един от украинските войници на фронта.

През последните седмици Москва изпрати хиляди войници в района, за да се включат в боевете, тип "Първа световна война", когато огромна човешка вълна се изправя срещу танкове и артилерия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.