Проверката направи Георги Георгиев в "На твоя страна"

Хранителни продукти с изтекъл срок на годност - в магазините в страната. Това откриват контролните органи по време на съвместните проверки, възложени от правителството, за цените и качеството на продуктите, които купуваме.  Само за два месеца от пазара са изтеглени за унищожаване около 6 тона храни, които не отговарят на изискванията за безопасност. Сред тях немалка част са и продукти, които се продават, след като срокът им на годност е изтекъл.

Почти всеки ден контролните органи констатират продажба на храни с изтекъл срок на годност. Средно месечно за унищожаване се насочват между 3 и 5 тона храни, които не отговарят на изискванията за безопасност. Само през последната седмица в търговската мрежа са открити над 300 кг храни без етикети, без документи за произход или извън срок на годност, а други 235 кг са унищожени. При последните проверки бяха открити кренвирши, салам, моцарела и кисело мляко с изтекъл срок на годност. Сред най-честите сигнали, които достигат до Агенцията по храните, са за лоши вкусови качества, изтекъл срок на годност или наличието на чуждо тяло в продукта.

Заливат ли опасни продукти пазара и как да се разпознаят старите храни на щанда? Отговорите на тези въпроси - гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.