Разчистването на града продължава

Огромна сума поискаха лекари в Пловдив за операцията на мъжа, който във вторник беше ударен от паднало дърво в града.

67-годишният мъж е настанен в клиниката по ортопедия на УМБАЛ „Свети Георги”. Мъжът е претърпял няколко операции, след като е бил със счупен на няколко места десен крак и счупена лява тазобедрена става.

От болницата отрекоха да са му искали пари на ръка. Сумата е била платена на каса по законовия ред и тя е за консумативи, които НЗОК не поема.

4470 лева. Точно толкова е платила на болницата съпругата на пострадалия мъж, за да бъде опериран по спешност, след като дърво се стовари върху него. Сумата, поискана от лекарите, шокирала Мариана Генчева.

„Обадиха ми се, за да нося пари. Аз не очаквах, че толкова много пари ще искат”, разказа Генчева.

Едната фактура от 1800 лева е за поставяна на пирон в тазобедрената става, а другата от 2670 е за винтове и други консумативи за долната част на крака.

„Моят мъж взима пенсия 610, а аз взимам 700 лева заплата”, разказа Генчева.

Взела парите назаем.

„Просто исках назаем от един човек, който е материално добре. Той лично ми услужи и аз сега трябва да ги връщам”, споделя Мариана Генчева.

От болницата обясниха, че това са консумативи, които Здравната каса не поема, пациентът сам трябва да заплати при операцията.

50-годишното дърво, което се стовари върху мъжа е било потенциално опасно, твърдят хората в квартала и обвиниха в бездействие общината.

„То е изгнило, то е много старо, изгнило дърво. Даже от комшиите чух, че имало жалба до „Паркове и градини” да се маха дървото”, разказа съседът Илия Христов.

От общината отрекоха при тях да е постъпвал такъв сигнал.

„Една от причините, която забелязахме, е заболяване в кореновата система. Нямаме нито подадени сигнали, нито издаден заповед от районния кмет за състоянието на това дърво. Ние работим само със заповеди. Нямаме право да ходим да режем безразборно дървета, без да получим заповеди от районните кметове”, каза Веселин Козарев, директор на ОП „Градини и паркове“- Пловдив.

Съпругата на пострадалия мъж е гневна и настоява виновните да бъдат наказани.

„Ще съдя общината. Те са виновни. Те трябва да изсекат всичките дървета, които са стари. Просто да ги махнат, за да не може да падат”, заяви Мариана Генчева.

Часове след като съпругата на пострадалия заяви в ефира на NOVA, че ще съди общината - последва реакция лично от кмета на Пловдив Здравко Димитров. Той заплати цялото лечение.

“Днес посетих в болницата пострадалия. Лично поднесох моите извинения на него и на неговото семейство. Поех от лични средства до тук колкото бяха необходими за неговото лечение. Оттук- нататък пак се ангажирам. Извинявам се още един път за неудобството”, каза кметът на града. 

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.