В България нямаме стратегия за енергийния преход, допълни той

„ОПЕК и Русия решиха да съкратят износа на петрол с около 1,5 млн. барела дневно. Очаква се предлагането да е по-малко от търсенето на петрол на борсата. Това винаги означава поскъпване”, съобщи в предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Според прогноза на Асоциацията не се очаква драстично поскъпване на горивата у нас, въпреки по-високите цени на световните пазари. От Българската петролна и газова асоциация напомнят, че единствено трайно и чувствително повишената цена на петрола може да доведе до поскъпване на бензина в България.

Такава тенденция за момента няма, сочат данните на Асоциацията. По техни изчисления у нас горивото ще скочи с няколко стотинки на литър. 

„Не очаквам в никакъв случай бензин на 3 лв. Няма как да стане това, при тези цени около 2, 50 сега. Дизелът също, може би, няма да надхвърли 3 лв. Ако има някакво поскъпване въобще, пак казвам, нека видим какво ще се случи, но имам подозрения, че този тренд ще остане сравнително постоянен, защото и китайската икономика отново започва да работи, да намира скорост”, каза Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

"Когато има едни производители, които си позволяват такива неща (намаляване на добива), може да има поскъпване на горивата", повтори той.

Докато рафинерията работи, няма да има недостиг на горива в България, категоричен е специалистът. „Ако нещо се случи с рафинерията, ще има нарушение на доставките”, смята Бенчев.

В България нямаме стратегия за енергийния преход, допълни той.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook