През последните дни в Туитър, Телеграм, Дискорд и други сайтове непрекъснато циркулират десетки изтекли документи и слайдове

Съединените щати разследват как очевидното изтичане на множество строго секретни документи в интернет може да повлияе на националната сигурност, съобщиха от Пентагона.

Изглежда, че пробивът - който се разследва от министерството на правосъдието - включва оценки и секретни разузнавателни доклади, които засягат не само Украйна и Русия, но и изключително чувствителни анализи на съюзниците на САЩ.

Въпреки че министерството на отбраната все още проверява валидността на фотографираните документи, които се разпространяват онлайн, те "изглежда съдържат чувствителни и строго класифицирани материали", заяви заместник прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх.

Откриха класифицирани документи в дома на Майк Пенс

Министерството на правосъдието заяви, че е влязло във връзка с министерството на отбраната по въпроса и е започнало разследване.

През последните дни в Туитър, Телеграм, Дискорд и други сайтове непрекъснато циркулират десетки изтекли документи и слайдове, а нови документи продължават да се появяват.

Представители на САЩ заявиха пред "Вашингтон пост", че някои документи изглеждат манипулирани, но много от тях съответстват на докладите на ЦРУ, които се споделят на високи нива в Белия дом, Пентагона и Държавния департамент.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС