На Велика събота ще бъдат боядисани още 5000

На Велики четвъртък християнската традиция повелява да се боядисват червени яйца – символ на Христовото възкресение. Монасите в  Бачковския манастир и тази година спазиха ритуала и боядисват рекорден брой яйца - 7023.

Велики Четвъртък започна с литургия. От духовенството се надяват, че тази година повече хора ще посетят манастира и заедно ще отправят молитва. „Молитва за мир по света и молитва за единение на българската нация. Две неща, които са много необходими в днешно време. Две неща, които са много лесно достижими, когато сме с Бога”, каза игуменът на обителта епископ Сионий.

Седмица преди Великден: Кокошки във врачанско село снесоха цветни яйца (ВИДЕО)

В манастирската кухня от ранни зори се боядисваха яйца. На Велики четвъртък те бяха 2023. Според традицията техният брой отговаря на годината, в която сме. „Яйцата се боядисват само в червено, което символизира Христовата кръв. Първото яйце поставяме в олтара, следващото е пред чудотворната икона, която е закрилница на манастира, на целия български народ, на всички семейства”, обясни готвачката в манастира Даниела Янева.

В боядисването се включиха и доброволци. Сред тях е и15-годишната Катерина Щерева, която идва чак от Банско. „Усещането е невероятно и Света Богородица има такава сила, че да имаш сили да помагаш. Просто е прекрасно да помагаш и да ти дава здраве и благоденствие”, сподели момичето.

На Велика събота допълнително ще бъдат боядисани още 5000 червен яйца. Те ще бъдат раздадени на всички, които ще дойдат в светата обител за Възкресение. „Кулминацията на празника е Възкресението на Христос. А вторият ден - занасянето на иконата до мястото, където 160 години е била скрита. Празник, който е посвещаван от много хора. Най-старото литийно шествие в България. Трепетът и радостта от Възкресението се пренася и в този ден”, обясни епископ Сионий.

За празника всички места в манастира и в къщите за гости в село Бачково са запазени от преди седмица.

Още гледайте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.