Обезпечени ли са полигоните у нас с достатъчно на брой ракети?

Първите градушки за тази година вече паднаха на отделни места в страната.

Страхът от градушката е най-големият кошмар за земеделските производители. Като Димитър Славов, който е засял 20 декара ранни пъпеши и дини на полето.

„Това е горе-долу все едно да те върнат в първи клас и да започнете от начало”, обяснява Димитър Славов, земеделски производител.

Горчивият му спомен е от преди две години, когато ледените късове унищожили реколтата му. Градушката нанесла щети за над 10 000 лева.

„Последните години ракетните площадки не знам какви ракети изстрелват, но горе-долу не ни пазят. Уж някакви самолети излетели, някакви самолети кацнали и тук като забавят 30 минути всичко отива на кино. Няма смисъл от застраховане, защото градушката унищожава примерно на 100%, но тук там стърчат по някое листенце, по някое клонче и те казват, не това на 50% ще се възстанови. Кога ще се възстанови?”, пита Славов.

В бойна готовност със заредени и осигурени достатъчно на брой ракети срещу градушките са вече всички площадки на територията на страната.

„Действа се по най-бързия начин - от получаването на сигнала до изстрелването на ракетата е 60 секунди”, обясни Димитър Маринов, ракетострелец.

От полигона в Поповица контролират градоносната обстановка в три области - Пловдивска, Старозагорска и Хасковска. Модерният радар улавя информацията за градушките в радиус от 300 километра. У нас действат 6 такива радара, като информацията от тях се обновява на всеки 4 минути.

„Примерно 70-80-90 процента е защитаемостта, т.е. ефективността на нашата работа е доста голяма”, обяснява Никола Ковачев, регионален директор „Борба с градушките” в Пловдив.

До миналата година големият проблем беше забраната да се изстрелват ракети заради преминаващи наблизо самолети, което ощетяваше фермерите. С промяна в наредбата обаче защитата им вече е възможна.

„Или ще изчака, примерно, ако трябва да излети, или пък ще мине по друг маршрут, за да ни осигури времето за обработка. Да кажем, че обработката на съответните клетки е един час. След което ние сме длъжни да го снемем това разрешение, за да могат самолетите да преминат, да прелетят”, обясни Ковачев.

Само миналата година Агенцията за борба с градушките е опазила земеделска продукция, равняваща се на 200 милиона лева.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.