На ръце беше изнесена чудотворната икона на Света Богородица

На Светли понеделник от Бачковския манастир тръгна традиционното Литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица. Множество вярващи се стекоха в обителта.

Започва Светлата седмица!

Най-старото Литийно шествие у нас поведе копието на чудотворната икона. Окованата в златна рамка реплика на светинята рано сутринта беше изнесена от олтара на манастира.


За първи път венецът от цветя не покри чудотворната икона, а предвождаше самото молитвено шествие. „Душата ме кара да го правя. Богородица ми се яви и ми каза, че иска да ѝ служа”, обясни 88-годишната Люба, която плете венеца повече от 30 години.

Богомолците изминават 6-километровото разстояние от Бачковския манастир до местността „Клувията” пеша, носейки на ръце лика на Божията майка. Пътят е дълъг и стръмен.

„Света Богородица никого не е върнала без благословение. Пречистата Божия майка знае нашите мисли. Тя е определена от Христос за наша покровителка, за наш небесен застъпник”, каза игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий.


Чудотворната икона на Света Богородица е била открита през 17 век от две овчарчета, високо в скалите над манастира. Вярва се, че силата ѝ е най-голямата днес - на втория ден от Възкресението.

„За 20-ти път идвам. Водят ме вярата и надеждата, че Света Богородица – Всесилна Царица, помага като майка. Когато отвориш сърцето си, винаги помощта идва. Всеки ден е чудо, че сме живи. Благодарим на Бога, че сме се събудили”, каза жена от Пловдив.


Повече гледайте във видеата. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.