„Войната е факт и може само да вярваме, че страната ще запази границите си”, каза той

Пейзажи и портрети върху фрагменти от руски снаряди, боеприпаси и ракети. Такива творби създава запорожкият художник Вадим Митков. В продължение на половин година той събира т. нар. "платна", за да станат основа на творбите му, а тези картини са символ на неизбежната победа на живота над нищото, твърди авторът. Той дарява всички свои картини върху фрагменти от снаряди за благотворителни търгове. Приходите отиват в помощ на украинската армия. Неговият баща Васил Митков е председател на Дружество за българска култура в Запорожката област и говори български.

„Запорожие е фронтови град. През около 30-50 км постоянно върви фронтовата линия. Руската агресия предизвиква нови емоции, които никой не е очаквал. Синът ми рисуваше класически картини и група доброволци се обърна към него с такава молба. Той откликна с удоволствие и започна да прави с благотворителна цел подобни неща. Негови творби се намират на аукциони и в Европа”, каза бащата на художника Васил Митков.

По думите му основната цел на тези творби е, да допринесат за победата на Украйна. „В Запорожие има много етнически групи, българите са на трето място по численост. Тук са таврийски българи, дошли преди повече от 160 години”, каза бащата на художника.

Художникът Вадим Митков представи някои от своите творби върху части от снаряди и каза: „Войната е факт и може само да вярваме, че страната ще запази границите си”.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook