Как талантливото момиче впечатли международно жури

Ученичка от Пловдив създаде меню за космонавти. С този успех тя спечели пълна стипендия за участие в международния космически лагер Space Camp в Турция, който ще се проведе в края на юли месец.

Гергана Стоицова от Езикова гимназия „Иван Вазов“ успява да докаже, че определени растения могат да се отглеждат и в космически условия. „Проектът се занимава с отглеждането на различни видове храна в космически условия – по-специално отглеждане на спирулина чрез изкуствена фотосинтеза”, обясни ученичката.

Тя влиза в ролята на готвач, който ще приготвя храна на космонавта Георги Звездев, който след 100 години ще бъде 32-годишен. Той ще яде картофи, репички, пъдпъдъче месо и яйца, обясни Гергана.

В космическия свят продуктите ще могат да се произвеждат и приготвят в специална капсула под влиянието на изкуствени светлинни лъчи. За всяка приготвена храна в космически условия деветокласничката е направила сложни научни изчисления, анализирайки какви полезни вещества съдържа всеки продукт.

Гергана е успяла да пребори 422-ма кандидати. Мечтата на момичето е да патентова научната си разработка и един ден космонавтите да се хранят с нейните продукти.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.