За посегателството в църквата в берковското село Балювица местните разбират на Цветница

Църква на над 150 години осъмна с изкопана зад иконостаса дупка. Крадците най-вероятно са дълбали няколко дни в търсене на жълтици. Какво са намерили и има ли задържани?

За посегателството в църквата в берковското село Балювица местните разбират на Цветница, когато отварят храма. Дупката била широка около метър и приблизително толкова дълбока. Преди да започнат да дълбаят, отговорните за деянието са преместили близо 200-килограмова плоча, която служела като маса и символизирала Тайната трапеза.

Църквата, която се отваря само за празници и помени, се намира близо до гробищния парк. В нея няма ток и е отдалечена от къщите на селото. Според местните дупката е дълбана няколко дни.

Храмът не за първи път става жертва на посегателства. През лятото от него били откраднати и икони. „Тук, до църквата, бяха оставени. Някой може би ги е взел и след това е решил, че трябва да ги върне“, споделя Анелия Ангелова – кметски наместник на село Балювица.

Пожар изпепели 150-годишна църква край Вършец

Заради лековито кладенче, което се намира близо до църквата, хората разказват, че иманярите често идват и копаят. Мотивират ги легендите, предавани от уста на уста. Затова според местните е изкопана и дупката в църквата. 

Според отец Тодор изкопалите тунела в крайна сметка не са взели нищо. „На такива хора, които дръзват да поругаят храм или гроб, бих им казал да се вслушат в историите на предишните иманяри, които са изгубили нещо, да разберат какво се случва на поругаващите храмове. Бог обикновено отмъщава или на тях, или на семействата им“, смята той.

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.