Това показва последният доклад на Фонда

Нарастващото потребление в Китай генерира стабилна динамика на растеж в Азиатско-тихоокеанския регион въпреки по-слабото търсене от останалия свят. Това съобщиха от Международния валутен фонд (МВФ) във вторник.

В последния си доклад за регионалните икономически перспективи МВФ прогнозира икономиката на региона да нарасне с 4,6% през 2023 г. - ревизия нагоре спрямо прогнозираното увеличение от 3,8 на сто миналата година. Това прави региона „най-динамичния от всички основни в света през 2023 г., предимно водени от оживяващите перспективи за Китай и Индия”.

„Еърбъс” открива нова производствена линия в Китай

Регионът ще допринесе за около 70% от глобалния растеж тази година, като енергичното съживяване на Китай ще даде „свеж импулс”, се казва още в доклада.

В своята тримесечна прогноза за растеж спрямо предходната година документът сочи Китай като държавата с най-голям принос за глобалния икономически растеж през 2023 г. В по-ранна прогноза от април МВФ прогнозира икономиката на Пекин да нарасне с 5,2% през 2023 г. спрямо 3% миналата година.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Маргарита Стоянчева