Той е обвинен от руските власти за тероризъм

Съпругата на задържания българин и обвинен от руските власти за тероризъм в Крим търси помощ, за да го спаси. Тя твърди, че мъжът ѝ няма нищо общо с подобна дейност.

Преди 20 дни Федералната служба за сигурност обяви, че е задържала агенти на украинското разузнаване, които са подготвяли терористични актове в Крим. Целите на атентатите били губернаторът на Крим Сергей Аксьонов, кметът на Ялта Янина Павленко, както и транспортната инфраструктура на полуострова. Сред задържаните е и българинът Денис Петранов.

Русия: Задържахме българин за опит за убийство на губернатора на Крим

„Последно чух съпруга си на 10-и май. Той в момента е Симферопол. Първоначално беше обвинен в хулиганство и беше задържан за десет дни. Когато го пуснаха, веднага го чакаха и предявиха всички други обвинения”, обясни Марина Петранова.

Тя отрича Петранов да има транспортна фирма. Федералните служби за сигурност обаче твърдят, че той се е занимавал с пратки, а бомби, които са изнасяни от България, са били маскирани под пратки с електрически котлони. „Никакви бомби не е карал. Като чух това, бях в шок”, категорична е Петранова.

Съпругата на българина търси помощ от посолството на България в Москва. „Три седмици нямах никакъв отговор. Казаха ми, че не могат да ми помогнат, защото България не признава Крим като територия на Русия и не могат да направят нищо”, обясни тя.

Сега Петранова се обръща към държавата, всички институции и организации с апел за помощ. От МВР, МВнР и украинското посолство в София запазват мълчание по казуса.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.