Предложението е във връзка с досъдебното производство, известно като „Барселонагейт“

Прокуратурата поиска имунитета на лидера на ГЕРБ и депутат в 49-ото Народно събрание Бойко Борисов. 

Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство, известно като „Барселонагейт“, по което са събрани доказателства за извършено престъпление по чл. 253 НК от народния представител - пране на пари.

От прокуратурата посочват, че от събраните доказателства може да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина.

Разпитаха Бойко Борисов в две различни прокуратури (ВИДЕО+СНИМКИ)

Припомняме, че само преди дни - на 25-и май, Борисов беше призован като свидетел по делото. Той се яви в прокуратурата, придружен от депутати от ГЕРБ и симпатизанти. След разпита адвокатът му Менко Менков коментира, че бившият премиер е бил разпитан като свидетел и няма нищо ново в зададените му въпроси. Ден по-късно беше разпитан и строителният предприемач Александър Сталийски.

Първи политически реакции

Съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков коментира поискания имунитет на Борисов с думите: „Винаги сме вярвали в истинско правосъдие, но това правосъдие не трябва да е бухалка”, посочи той.

Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов призовава Борисов „да прояви мъжество и да последва примера му сам да се откаже от имунитета си”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.