Хиляди българи получиха обаждания за мнима покупка с въпрос от кой град са

В последните дни много българи получиха телефонни обаждания от непозната жена, представяща се с името Наталия. Тя пита хората откъде са. Какво се крие зад мистериозното обаждане – маркетингова цел или измама? Темата в „Здравей, България” коментира бившият началник на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев.

„Това е чатбот, който има за цел да събере активни телефонни номера на потребители от град София с маркетингова цел”, категоричен е експертът. По думите му поръчението може да идва от фирма, но и от политическа партия, предвид настъпващите местни избори.

Изкуствен интелект „ухажва” вместо нас

Колев е категоричен, че подобен акт е законен и заветното „Да” не може да бъде използвано злонамерено като потвърждение на различни операции. Експертът по киберсигурност обаче препоръча в никакъв случай да не предоставяме лична информация при подобни обаждания. „С навлизането на изкуствения интелект ще има повече такива атаки. За това предупреждава и Европол. Кибератаките ще бъдат усложнени”, подчерта Явор Колев.

По-късно един от мобилните оператори у нас изпрати до NOVA позиция по случая. Оттам заявяват, че обажданията се извършват от техен бизнес клиент, на когото предоставили стандартна гласова услуга с фиксирани и мобилни номера.

„Към настоящия момент извършваме задълбочена вътрешна проверка. На база на публичната информация според Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) номерата, които получават обаждания, не са взети или изтекли от нечия защитена база данни, а са случайно генерирани и в случая не става въпрос за събирането на лични данни на потребителите. Проверка по случая се извършва и от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), на която оказваме пълно съдействие. Готови сме да реагираме своевременно, ако се докаже опит за злоупотреба с лични данни или друг вид нарушение на законодателството в страната”, допълват от мобилния оператор.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.