Те избухнаха, след като полицай застреля 17-годишен младеж

Трета нощ продължиха безредиците, избухнали след като полицай застреля 17-годишен младеж, отказал да се подчини при пътна проверка. Недоволството обхваща почти цялата страна.

Въпреки че 40 000 полицаи бяха мобилизирани за справяне с безредиците, те продължават да се разрастват. Протести е имало в Париж, Марсилия, Нант, Тулуза, Лион и Страсбург. 

СНИМКИ ОТ РАЗМИРНА ФРАНЦИЯ ВИЖТЕ ТУК

През изминалата нощ демонстрантите са атакували 79 полицейски поста, 119 обществени сгради, сред които 34 кметства и 28 училища. Запален беше и трамвай.

Равносметката от изминалата нощ е близо 900 арестувани и 250 пострадали полицаи. Заради ескалацията Еманюел Макрон свика днес нова среща на кризисната група.

Напрежението ескалира дори и след призивите на Макрон и правителството и въпреки че по улиците бяха разположени допълнително 40 000 полицаи.

„Изненадан бях тази сутрин, като видях, че е имало палежи, тук в центъра на Париж”, каза Морис, турист от Великобритания.

Също изненадан от опожаряванията е и Барлис, студент от САЩ: „Винаги съм знаел за френската култура на протести, но да видя подобно нещо - разграбване на магазин - ме изненада. Винаги съм знаел, че френската култура е много динамична по отношение на протестите и разграбването не е било част от нея, така че това беше нещо ново за мен”.

Властите обмислят всички варианти, за да възстановят реда, след като сгради, автобуси и коли бяха запалени.

„Искам да кажа, че това са актове на вандализъм, напълно неприемливи и неоправдани. Това са актове, които са насочени срещу тези, които имат най-голяма нужда от обществен транспорт в кварталите”, заяви министърът на транспорта Клеман Бон.

В Марсилия бяха забранени всички обществени прояви, включително демонстрации, а общественият транспорт ще спира да се движи в 19 часа.

Президентът Макрон спешно се прибра от заседанието на Европейския съвет в Брюксел. На свиканото кризисно правителствено заседание той заяви, че случващото се е неоправдано и неприемливо.

„Смъртта на един тийнейджър е недопустимо инструментализирана, което всички осъждаме. Категорично осъждам онези, които използват тази ситуация и този момент, за да организират безредици и да атакуват нашите институции. Те са отговорни за тези ужасяващи действия”, каза Макрон.

Френският президент не обяви извънредно положение, както се очакваше, но нареди серия от мерки за справяне с насилието, сред които и още полицаи по улиците. Той обвини и социалните мрежи.

„Платформите на социалните медии играят важна роля в събитията от последните няколко дни. В няколко от тях - Снапчат, ТикТок и няколко други - имаме както организиране на събрания с насилие, така копиране на насилие, което сред младите хора води до начин за бягство от реалността” каза Макрон.
 

Опожарена сграда в третата нощ на протести във Франция (ВИДЕО)

На полицая, застрелял 17-годишния Наел, беше повдигнато предварително обвинение за предумишлено убийство. Той казал на разследващите, че е искал да предотврати преследване с кола, опасявайки се, че той или друг човек ще бъде наранен, след като младежът извършил няколко нарушения на пътя.

17-годишният тийнейджър, чиято смърт предизвика безредиците, ще бъде погребан в събота.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.