Зеленски от обикновен актьор, режисьор, продуцент израсна в сериозен мъж, политик”, обясни той

„Зеленски постигна целта си – съумя да убеди вашето правителство, да информира вашия президент, макар и да имат различни гледни точки. Украйна получи подкрепата на България за членство в НАТО”. Това заяви в предаването „На фокус” проф. Михаил Станчев - доктор на историческите науки, професор на Харковския университет „В. Н. Каразин” и академик на Българската академия на науките.

Според него това посещение бе еднакво ценно и за България и за Украйна. „Зеленски от обикновен актьор, режисьор, продуцент израсна в сериозен мъж, политик”, каза Станчев.

Сблъсък на позциите за военната помощ за Украйна и АЕЦ "Белене"

"Целта на посещенията на Зеленски бе сондиране на страните членки на Алианса за подкрепа на членството на Украйна в НАТО. Генералната идея бе не толкова за срещата във Вилнюс, колкото във Вашингтон догодина. Този период ще бъде използван от украинска страна, предполагам, ще бъде създаден съвет Украйна-НАТО, където ще направят Пътна карта какво Украйна да направи не толкова във военнотехническа сфера, колкото за икономически и политически въпроси, за корупция, за агентурата на Русия в Украйна. Това трябва да се изчисти, ако Украйна иска да получи покана" разясни дипломатът и научен работник Станчев.

Възможно е Украйна да е предложила изкупуване на ядрените мощности на АЕЦ „Белене” и по време на служебното правителство, стана ясно от думите му. Те са за Хмелницката АЕЦ, която не е достроена, обясни Станчев. България ще получи само пари от украинска страна за тези ядрени мощности. България ще получи ток, Украйна – реактори, обобщи той.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.