Алиансът помага с обучение и модернизация на Украйна, а военната помощ е от отделните страни, поясни той

„Форумът на НАТО във Вилнюс е бил изключително успешен, някои го нарекоха исторически. Взеха се ключови решения - да се засили защитата, да се засили ключовия потенциал на НАТО. Взеха се решения, свързани с отбранителния потенциал. Другите решения са свързани с Украйна”. Това заяви Йордан Божилов в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Категорично бе заявено във Вилнюс, че Украйна няма да стане член на Пакта, докато е във война с Русия, поясни той. Има решение страната да влезе в НАТО, при условие, че изпълни критериите, поясни той.

На срещата на Алианса е решено да се продължи мандата на Столтенберг с една година. „НАТО е по-сигурно, по-единно, по-сплотено”, обясни Божилов.

Военната агресия продължава, затова НАТО взе ключови решения, каза той. „Едно от тях е за укрепване на отбранителния потенциал на Алианса е за повишаване числеността на бойните групи, но при условие – когато и където е необходимо. Бяха утвърдени и 3 плана – Северен, Централен и Южен, където попада и България – Черноморския район и Средиземно море”, каза Божилов.

Относно визитата на украинския президент Володимир Зеленски и исканата военна подкрепа, Божилов каза, че НАТО не предоставя чисто военни средства на Украйна – основната помощ е за модернизация, логистика, обучение и тренировки. Военната помощ се предоставя от отделните страни. Може би трябва да се съсредоточим върху въпроса защо трябва да подкрепяме Украйна, каза Божилов.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook