Това коментира министърът на отбраната в „На фокус с Лора Крумова”

Неразбираемо е, когато такива думи излизат от човек, който е с много висока военна подготовка. На всички е ясно, че Украйна е обект на агресия, която е непредизвикана с нищо и води до хиляди цивилни жертви и разрушения. Така министърът на отбраната Тодор Тагарев коментира изказването на президента Румен Радев, че „Украйна настоява да води тази война”.

Радев: Украйна настоява да води тази война, но сметката се плаща от Европа

Министърът подчерта, че позицията на България за Украйна не е по-различна от тази на съюзниците ни. „За тези, които си мислят, че едва ли не някой там е натиснал българската делегация и тя си е променила мнението - отваря се сайтът на правителството и там се вижда решението на Министерския съвет, с което се приема националната позиция”, поясни той.

Като „невероятна” Тагарев определи обстановката по време на Срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Не така обаче щяло да изглежда в България, където кремълската политика имала сериозен успех. „Там на всеки 200-300 метра има украински и литовски флагове. България не изглежда така. И това е сериозен успех на кремълската политика спрямо страната ни и на пропагандата, която Кремъл води. Тя се подкрепя от значими обществени групи, партии и в някаква степен от президентската институция”, добави той. 


Тагарев обясни и за решението да има армия на НАТО на територията на страната ни. „В България се предвиждат няколко структури от системата за командване и управление. Най-същественото от тях е създаването на многонационален дивизионен щаб за сухопътна дивизия. Това е доста сериозно усилие, което трябва да направим в изпълнение на плановете”, посочи той. 

„Решение има, след като Русия нахлу в Украйна. Тези бойни групи, които съществуваха на ниво батальон, да станат бригадни бойни групи. В България доста бързо реагирахме. Ние имаме принос от 7 държави - наши съюзници, тук има техни войски и в момента. Идеята е тогава, когато е необходимо, ние да имаме цялата необходима инфраструктура. Става въпрос за до около 5000 души. Ние не разполагаме с инфраструктура, където да ги поканим, но може би няма и да се наложи”, добави Тагарев. 

Тагарев: Не се стремим към подсилване на многонационалната бойна група на НАТО на наша територия

Той подчерта, че срещата във Вилнюс е била доказателство, че съюзниците ни са готови да отбраняват и България. „Въобще върху Източния фланг на НАТО има много голям фокус. Нашите съюзници са готови да отбраняват и нас. Да пратят своите войски тук да воюват за нашата сигурност, за нашата територия, за нашия суверенитет”, поясни министърът. 

Министърът засегна и проекта за общо купуване на боеприпаси, към който България се включва след решение на Министерския съвет. „Специално, Европейският съюз пое една инициатива в три направления. Едното е да се предоставят максимално бързо боеприпаси на Украйна, за да може тя да воюва. Второто е да се координираме заедно, за да си закупим боеприпаси, да напълним складовете”, обясни Тагарев.

Той подчерта, че основно става въпрос за 155 мм боеприпаси, които са приоритетни. „Форматът ще е минимум 8 години. Ние към момента не разполагаме с артилерия с този калибър и ракетни системи за залпов огън, но планираме да закупим и ще може да купуваме боеприпаси. Идеята е, че при по-големи количества, цената ще падне”, обясни Тагарев.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.