Общо 17 хърватски граждани бяха задържани на три различни места в Гърция

Хърватските фенове, арестувани за сблъсъците в Атина, ще се изправят на съд. Днес се очаква прокуратурата да повдигне обвинения на участниците в кървавото меле, което отне живота на 29-годишен фен на АЕК.

Общо 17 хърватски граждани бяха задържани на три различни места в Гърция във вторник, заради предполагаемото им участие в насилствените сблъсъци между гръцки и хърватски футболни привърженици в понеделник вечерта.

Почина легендата на "Локомотив" (София) Апостол Чачевски

По-конкретно, 20-годишно лице е било задържано на граничния пункт Какавия около 16:00 ч. То се е качило на автобус, пътуващ за албанската столица Тирана. В момента властите го разпитват, за да установят степента на неговото участие.

Седмина ръководители на полицията бяха отстранени от работа. А граничните власти спряха опита на част от хърватската агитка да напусне страната. Междувременно, футболистите на АЕК поднесоха цветя на импровизирания мемориал в памет на загиналия техен фен. Насилието беше осъдено остро и от хърватското правителство.

Един загинал, десетки ранени и арестувани след агресия преди мач от Шампионската лига (ВИДЕО)

Междувременно от 98-те лица, задържани по време на сблъсъците в понеделник вечерта, четирима ранени гръцки граждани бяха освободени по-рано във вторник. Трима от тях вече са дали показания пред полицията.

Останалите 94 лица бяха изправени пред съда. От всички тях бяха взети ДНК проби, за да се установи самоличността на извършителя, отговорен за смъртоносното пробождане с нож на 29-годишен фен на АЕК по време на сблъсъците.

Седем лица бяха арестувани в Северна Гърция, докато се опитваха да напуснат страната през граничния пункт Евзонес. Въпреки, че в автомобила им бяха открити ножове, не бяха открити допълнителни доказателства, които да ги свързват с инцидентите в Атина. Въпреки това органите на реда заявиха, че ще ги представят пред прокурор.

"Нашето правителство твърдо осъжда това насилие, а хърватският народ е в шок. Това не е в духа на спорта и хвърля сянка върху всички брилянтни спортни постижения на нашата страна. Очакваме тези, които станаха причина за това, които са били част от случилото се, да бъдат изправени пред съда", каза Гордан Грлич, министър на външните работи на Хърватия.