В една отворена връзка насилието може да е между повече от две лица, заяви тя

В една отворена връзка насилието може да е между повече от две лица. Ако приемем, че няма да има вето, идва сериозният проблем за съда, който ще трябва да установява дали има поне 60 дни трайност на връзката, както и дали има интимност. Интимната връзка не е само сексуален контакт, тя е нежност, близко отношение. Това каза за "Твоят ден" доц. Наталия Киселова.

"Ако има насилие при лица от един и същи пол, е възможно казусът да не бъде обект на новите промени в закона. Затова можеше да няма дефиниция - интимна връзка между мъж и жена. За мен беше излишно понятието "интимна връзка" с всички срокове и условности, защото жертвата ще трябва да ги доказва, вместо да се отскубне от насилника", заяви Киселова.

Що е то "интимна връзка" и защо дефиницията скара депутатите

"Да се замени терминът "фактическо съжителство" с "интимна връзка" щеше да ограничи предметния обхват на закона. Затова стремежът беше да се добави второто определение. Вторият проблем е за даване на легална дефиниция, която ще доведе до стриктно ограничаване на термина "интимна връзка". Съществено беше променен смисълът, вложен от вносителите. Не е в съответствие с разбирането на Конституцията законопроектите да се обсъждат и гласуват на две четения в различни заседания. Стремежът в рамките на един ден да се приемат промените не е достатъчен аргумент да се наруши конституционно установеното", коментира тя.