700 организации и активистки групи носеха плакати с надпис "Байдън, сложи край на изкопаемите горива"

Десетки хиляди хора излязоха по улиците на Ню Йорк в неделя, призовавайки за засилени действия срещу изменението на климата преди откриването на Общото събрание на ООН.

Заемайки няколко градски квартала, протестиращите от около 700 организации и активистки групи носеха плакати с надписи "Байдън, сложи край на изкопаемите горива", "Изкопаемите горива ни убиват" и "Не гласувах за пожари и наводнения" в демонстрацията, която дойде по повод на лятото, белязано от множество бедствия, свързани с изменението на климата.

Екопротест в Лондон се превърна в стрийт парад (ВИДЕО)

"Тук сме, за да поискаме от администрацията да обяви извънредно положение в областта на климата", заяви Аналилия Мехия, директор на активистката група "Център за народна демокрация".

"Трябва да се събудим и да предприемем незабавни действия", каза тя пред АФП.

Активисти за климата бяха арестувани след пробив в нидерландско летище

В доклад на ООН за климата, публикуван този месец, 2025 г. е посочена като краен срок, в който световните емисии на парникови газове трябва да достигнат своя връх - последван от рязък спад след това - ако човечеството иска да ограничи глобалното затопляне в съответствие с целите на Парижкото споразумение.

Източник: БГНЕС