В търсене на външнополитически дивиденти, се неглижират вътрешнополитическите интереси, смята той

Няма основание да се иска оставката на министъра на отбраната Тодор Тагарев. Това заяви бившият служебен премиер и военен министър ген. Стефан Янев в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.
 

"Имаше лоша комуникация при вчерашния случай с дрона край Тюленово - не е обяснено какво и как се случва. Обяснението е винаги през медиите към хората. Не виждам причина да се говори повече за дрона, той е обезвреден правилно. Насаждането на мнение, че той може да застраши националната сигурност е с цел търсене на политически дивиденти. Мнозинството показва двойнствено поведение - създават страхове в обществото и противопоставяне. Когато в акваторията се водят бойни действия, е възможно водите на Черно море да докарат дронове и мини. Такива инциденти се случват и може да продължат, ако не се прекрати ескалацията. Говорим за самоделен дрон със закачена мина, а обезвреждането беше извършено професионално. Не може да говорим за забавяне, защото унищожаването е добре да стане през деня", категоричен бе Янев. 

Според него обществото е разделено отдавна и живеем в политическа криза. "Политиците не отчитат мнението на хората, връзката с властта е скъсана. Протестите на няколко бранша в сферата на земеделието е доказателство за това. Тези граждани осигуряват не само част от БВП, но и част от приходите от данъците. Външнополитическите теми са приоритет на кабинета, но се загърбва интересът на българските производители. Използването на думи като "терористи" обединява протестиращите. Цялото земеделие е бизнес и интересите им трябва да бъдат защитени. Пазарът трябва да функционира, а не да му се пречи. Търси се баланс при нарушени търговски принципи. В търсене на външнополитически дивиденти се неглижират вътрешнополитическите интереси. Земеделците трябва да бъдат стимулирани", смята Янев.

Целия разговор гледайте във видеото.