Подробности от йеромонах Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян”

„Получи се един скандал, който не биваше да се случва. Познавам добре и двамата свещеници, които бяха експулсирани. Мога да кажа само добри думи за тях. Можеше съвсем тихо и спокойно да напуснат. Вместо това, за жалост не България и не българската църква, надигна ужасен вой. Много неприятно! Бяха употребени от своите си”. Това каза йеромонах Никанор в предаването „Здравей, България”.

„Това не са страшни хора, те си изпълняват задълженията на служители на отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия, който естествено прокарва политиката на Московската патриаршия, която е оръдие в ръцете на руската държава. Аз като българин нямам основание да се съмнявам в ДАНС и други наши служби. Ние трябва да бъдем патриоти”, коментира още йеромонах Никанор.

Български духовници се срещнаха с Митрофанова и поискаха ключовете от Руската църква

„Националната сигурност на България не е нещо отделно взето. България е член на НАТО. Националната сигурност на всяка една членка на този съюз има по-голямо или по-малко отношение към нашата национална сигурност”, коментира йеромонахът.

„В съседна Северна Македония бяха поканени да напуснат за това, защото Руската църква провеждаше там една много странна политика да предотврати получаването на каноничен и законен от църковна гледна точка томос за автокефалия на тяхната поместна православна църква, оставяйки само с томоса, който им издаде сръбската патриаршия”, обясни Никанор. „В момента църквата в Северна Македония продължава канонически да бъде част от сръбската православна църква и няма да престане да бъде такава до издаването на томос от Вселенската патриаршия”, каза Никанор.

„На какъвто и да е междуправославен форум Македонската църква няма да седне. Това означава, че тя не е равноправна на останалите поместни църкви. И там явно Руската църква се намесва по начин, по който Македонската държава вече оценява като недопустим. Оттам насетне е много лесно да си представим, защото те са били покани да напуснат и от България. България и Северна Македония са съюзници в НАТО. Много ясно, че няма как един човек, който е на наша територия, но извършва нещо, с което подкопава суверенитета и сигурността на съседна държава-членка на НАТО, да остане тук. Много е просто”, смята йеромонах Никанор.

Повече гледайте във видеото.