От бранша също смятат, че са необходими най-малко 6 месеца

Икономическото министерство иска депутатите да преразгледат идеята за дерогацията на руския петрол. Според доклада на ведомството, забраната трябва да влезе в сила 12 месеца след приемането на закона, а не 30 дни, както е записано в момента. 

Мотивът на ресорния министър е, че ако тектовете не бъдат променени, цените от лятото на миналата година може да ни се сторят ниски.
"Рисковете са големи, особено за 30-дневния срок, както е заложено в момента. Не мога да прогнозирам какви биха били точно цените, но цените ще се повишат значително и тук трябва да се каже, че ще има възможности за спекула и може би недостиг на горива. Реалистичният срок е 12 месеца или 1 октомври 2024 г. да отпадне дерогацията", заяви Богданов. 

Бизнесмен: Цените на горивата на малките бензиностанции са по-ниски, отколкото в големите вериги

Депутатите от икономическата комисия изслушаха министър Богданов и при гласуването подкрепиха предложението му срокът да бъде удължен от 30 дни на 12 месеца. Така ако няма промяна в зала, България ще се откаже от руския петрол 3 месеца преди крайния срок. От бранша също смятат, че са необходими най-малко 6 месеца.

"При положение, че се дава толкова кратък срок на компанията да смени нефта, който преработва, мисля че тук вече ще има един проблем, който може да се получи вакуум от липса на горива. А когато има липса на горива на пазара, нормално е тогава цените да тръгнат нагоре. Ще се получи една спекула", посочи Димитър Хаджидимитров, Асоциация на българските търговци на горива. 

За да не е стигне до недостиг, в доклада е записано, че трябва да се действа по осигуряване на доставките от рано.

"Към момента това е основният казус, че при отпадането на дерогацията ние трябва да имаме първо договорените количества неруски суров петрол, които да се обработват в рафинерията, тези количества да бъдат договорени с такива договори и параметри, че да се гарантират ритмични доставки, но и качеството на суровината, която ще получаваме", добави министърът на икономиката.

Горивата над 3 лв./л в някои бензиностанции: Ще продължи ли да се вдига цената и каква е прогнозата за пазара