Те искат МС да забави с месец изпращането на териториалните планове

Извънредна ситуация в Народното събрание. Парламентарните групи на „Възраждане”, БСП и „Има такъв народ” окупираха за повече от час трибуната в залата с искане Министерският съвет да забави с месец изпращането на териториалните планове за справедлив преход.

Бяха дадени поредица от почивки, в които депутатът Павела Митова от ИТН и колегите ѝ от опозиционните партии стояха прави на трибуната, дори по време почивките. Проектът на решение беше внесен по-рано днес в деловодството на парламента от БСП, ИТН и „Възраждане”.  

Остри спорове в Народното събрание заради въглищните централи (ОБЗОР)

Никола Минчев, който председателстваше заседанието преди да даде поредната почивка, предложи да бъде включена точката като припозна изцяло искането на опозицията за прекъсване на разглеждането на второ четене на Закона за обществените поръчки и разглеждане на въпросния проект на решение. Той апелира народните представители да заемат местата си на няколко пъти. Призивът му не беше чут. „Тук искате с около 70 народни представители да наложите промяна в дневния ред”, каза Минчев и призова преди да преминат към режим на гласуване да си седнат на местата.  


След почивката председателското място зае колегата му Росица Кирова. Наложи се тя да прекрати заседанието поради липсата на кворум, след като за включването на точката в дневния ред гласуваха само четирима депутати. 

Преди опозицията да излезе на трибуната, депутатите успяха да гласуват част от предлаганите в Закона за обществените поръчки изменения. С някои от приетите текстове парламентът промени дефиницията за обществена поръчка. Друга част от промените са относно прогнозната стойност при дейности, финансирани пряко с публични средства с повече от 50%, за които правилата на този закон се прилагат.

Източник: NOVA, БТА