Савате или още казано френски бокс е боен спорт, произхождащ още от 18 век

Какво е да преследваш световна титла в непопулярен спорт, който обаче има вековна история. Отговорът дава българката Александра Димитрова, която е най-изявената ни състезателка по савАте, а след няколко дни ще атакува световния връх в Париж.

Савате или още казано френски бокс е боен спорт, произхождащ още от 18 век. В България започва да набира популярност едва преди 20 години. Александра Димитрова разбира за него през 2016 и оттогава стартира състезателната си кариера.

"Състезавах се в кикбокса и таекуондото, тогава ми предложиха да участвам на състезание по савате на европейско първенство в стил асо и завоювах сребърен медал", разказва тя.

„По пътя към победата“ в „Темата на NOVA“

Нейният треньор Красимир Гергинов разказва какви са основните специфики на този спорт.
"Основната разлика с нормалния бокс правят обувките, доста по-тежко е когато се получават удари с обувки и другото различаващо е, че имаш много повече точки за атакуване към колена, директни удари, повече са разрешените повърхности, които могат да се атакуват. Другото, което е интересно при саватето е че има два стила в единоборствата - асо и купа", разказа той.

Европейската шампионка по кикбокс за миналата година ще се състезава на финала на световното първенство по савате във Франция в категория до 52 кг.