Акцията ще продължи през цялата учебна година

„Икономическата полиция” в Бургас започна проверки в търговски обекти, които са в непосредствена близост до училищата. Инспекцията е за нерегламентирана продажба на тютюневи изделия на непълнолетни. В акцията участват и инспектори от Регионалната здравна инспекция, като част от мащабна кампания за ограничаването на пушенето сред учениците.

Голямото междучасие е времето, което учениците използват не само за закуска, но и за цигара. Деца с цигара в ръка е ежедневна гледка. 

„Вече е модерно, така го разбирайте”, каза едно от момчетата, които държат цигара в ръка. Младежите твърдят, че не им искат лична карта, когато купуват цигари и се снабдяват лесно без проблем.

За да се намали броят на пушачите, училищни ръководства и настоятелства са поискали помощ от полицията. Няма данни за процент ученици, употребяващи тютюневи изделия. 

Искането за съдействие от органите на реда е било взето в средата на септември месец на работна среща между представители на училищните настоятелства и обществени съвети на учебни заведения в Бургаска област заради масовата практика ученици да пушат в района на учебните заведения.

ПЕСТИМ ОТ ВСИЧКО...НО НЕ И ОТ ЦИГАРИ: Тютюневите изделия поскъпват, но пак ги купуваме

„Много голям е процентът на така наречените латентни пушачи. Искат да изглеждат по-големи в съчетание с крехката детска психика, която не желае да бъде в тази роля пред собствените им родители. В хода на проверките тайни клиенти ще посещават търговски обекти”, обясни в ефира на „Здравей, България” Цветелина Рандева, говорител на ОД на МВР-Бургас Цветелина Рандева.

Проверките ще продължат през цялата учебна година. 

В първия етап от кампанията търговците получиха предупредителни протоколи. Продавачката Малина Христова обясни, че винаги изискват лична карта и не продават алкохол на деца.

За продажба на алкохол и цигари на непълнолетни глобата за физически лица е 300-500 лв. От Здравната инспекция уверяват, че работят по всеки сигнал, но е трудно установяването на нерегламентираната търговия. 

Повече гледайте във видеото.