Още не е измислено нещо, което да замени въглищните централи, каза той

„Излизането на битовите потребители на либерализирания пазар на електроенергия е убийство за целокупния български народ. Либерализацията на енергийния пазар ще повиши цените на битовите потребители на ток поне три пъти. Това заяви Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа” в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS.

Той обясни, че в момента енергийният микс е щадящ за битовите потребители. „Най-скъпото в енергийния микс са „домашните любимци”, на които държавата им плаща да произвеждат ток от слънце и от вятър”, каза Манолов.

Продължава блокадата на енергетиците на магистрала „Тракия”

Той обясни, че най-големият проблем на енергетиците, които протестират сега, е че няма гаранция, че подписаните неща в споразумението с правителството ще се случат. Част от присъстващите не го подписаха, включително и аз, каза президентът на КТ „Подкрепа”.

Относно преговорите и инвестирането във възобновяеми енергийни източници той каза: „колкото си искат перки и слънчеви панели да инсталират, стига да не се разпадне енергийната сигурност на държавата”.

Манолов призна, че въглищните централи са остарели, но още няма нищо, което да ги замени. „ВЕИ-тата не могат да заместят теца, тази работа с водорода още е наникъде. Германия миналата година откри 12 електрически централи. Това, че покриваме плодородна земя със слънчеви панели – какво е. Никой не говори за това какви ресурси се разходват, за да бъдат произведени тези панели и какво ще струва тяхното извеждане от употреба”, каза Манолов.

Относно преговорите с правителството  синдикалистът призна, че за 30 години не е виждал „такова чудо. „Самото писане на териториалните планове тръгна с ляв крак, мислим, че всичко се прави наопаки, за да бъде постигната някаква цел. Разпадане на енергийната ни система, за да угодим на нечий кеф е ненормална система”, обясни синдикалният лидер.

Синдикатите са поискали да се запише, че парламентът задължава Министерския съвет да отрази постановките на Пътната карта в териториалните планове за справедлив преход. „Народните представители не приеха това предложение и то отпадна”, каза Манолов.