"Не харесвах гласа си, но имах инстинкт към театъра", обясни оперната прима

„Родена съм в Бургас, майка ми беше учителка по физика в мъжката гимназия. Това, което помня от майка си, беше: „Да слушаш”. Аз се хвърлях в прегръдките на баща си и плачех от майка си, а той ми казваше: „да слушаш майка си”. Бях пълнично дете, но отслабнах през пубертета и запазих фигурата си. Много лакома съм, имам голям апетит и доста си хапвам. Гласът ми бе открит случайно”. Това разказа за себе си оперната певица Райна Кабаиванска в предаването „На фокус”.

Тя обясни, че никога не е харесвала гласа си и никога не е искала да го слуша, но е имала инстинкт към театъра, там се чувствала силна.

Новият мастърклас на Райна Кабаиванска: Гала концертът е в Софийската опера и балет

Като най-ценното събитие в живота си тя определя театъра. „Времето спира и не тече. Ти живееш с илюзията, че си Тоска, че си (мадам) Бътерфлай. Това е голямо чудо. Това може би дава илюзията за някаква вечна младост”, каза Кабаиванска.

За своята световна слава на сцената и баланса с личния си живот – съпруг аптекар и деца, тя каза, че това са били два пътя, които никога не са се срещнали. „Аз бях много внимателна никога да не се срещнат двата пътя. „Мъжът ми беше абсолютно незаинтересован от това, което правех. Дъщеря ми Франческа, когато беше на 3 г., ми каза, гледайки ме в очите: „ти трябва да знаеш, че аз мразя театъра”. На мен ми стана ясно и тя повече не стъпи в театъра. Аз не бях пълноценна майка, вечерно време я оставях на бавачката. Нейният живот, може би не е бил толкова щастлив с една отсъстваща майка. Това е голяма болка”, призна певицата.

Сега Кабаиванска вижда, че дъщеря й повтаря нейния пример  – тя непрекъснато работи и децата й са много самостоятелни. Тя е професор по археология, пише книги, допълни Райна Кабаиванска за своята дъщеря.