Войната е голяма травма, тя ще остане до края на живота им, обясни психологът

„Хората имат много потисната агресия, гняв, които водят до конфликти. Това води до отношения на несмирение, липса на толерантност, черно-бяло мислене, нежелание да погледнем от гледната точка на другия. Човекът не приема другата гледна точка.”. Това заяви в предаването „На фокус” психологът Нели Лесер, родена в България, от години живее в САЩ. Интервюто й е ден след като напрежението между Израел и организацията Хамас ескалира в последните 24 часа и броят на убитите и отвлечените расте.

"Войната е голяма травма, тя ще остане до края на живота им, те трябва да работят с психолози, психотерапевти. Смятам, че в момента на терен психолози работят в Израел, включително и с децата", каза тя.

Вълна от насилие между Израел и Палестина, стотици са жертвите и заложниците

Българският психолог, който от години работи в Маями, обясни, че всички хора имаме сходни проблеми. Когато се сблъскаме с негативно преживян опит, травма, която винаги идва от детството, първите 7 години, това избива някъде, може пробойната да е в здравето. Нужна е здрава самооценка, препоръча тя.

Хората сега са много по-стресирани, но това е цената на сегашното общество, на придобивките, обясни тя. „Ако нямаме инструмент как да преживеем негативните чувства, влизаме в самосаботаж или блокаж. Хората са по-осъзнати, започват да си позволяват да искат повече за себе си. Хората не се примиряват с каквото и да е, имат по-холистичен подход”, допълни тя. 

Около 5000 израелски резервисти ще се приберат с полети от Гърция в Израел (ВИДЕО)