Саудитска Арабия е най-големият конкурент на Иран в региона

Ключът за разрастване на напрежението в Израел е в готвеното споразумение между Саудитска Арабия и Израел с посредничеството на САЩ. Няма съмнение за мащаба и ужаса, който се случва в Израел, безкрайно многото жертви. Случилото се в Израел променя всичко. Мнозина сравняват атаката от последното денонощие с Пърл Харбърт. Изстреляни са над 1000 ракети, взимат се заложници. Това заяви бившият външен министър Надежда Нейнски в студиото на предаването „На фокус”.

Тя припомни, че в Саудитска Арабия са едни от свещените места за исляма и ако се случеше нормализиране на отношенията с Израел, то дейността на организация като Хамас се обезсмисля. "Атаката към Израел бе изпреварващ удар. Израел щеше да направи определени отстъпки като даде повече права и правомощия на палестинската автономия. Имаше разговори в Рамала между палестинците и американската страна, много неща се очакваха в близките седмици", каза Надежда Нейнски.

От години не са взимани войници за заложници, каза тя.

"Саудитска Арабия е най-големият конкурент на Иран в региона. Тя е и най-големият износител на петрол. Русия има интерес да се случи такова мащабно събитие, което да отклони интереса и помощта за Украйна", каза бившият външен министър на България.