„Една от малкото полиции в света сме, която има и мобилен телефон", обясни Димитров

„Конфликтите във физическия свят имат своето отражение в киберпространството. Преди часове сайтът на „Йерусалим пост” – една от най-големите медии в Израел, е бил атакуван. Определено ще има атаки и от двете страни”. Това заяви старши комисар Владимир Димитров, директор на дирекция "Киберпрестъпност” в ГДБОП в предаването „На фокус”.

По думите му в света на кибертехнологиите е възможно всичко. За фалшивото видео с лика на премиера Николай Денков той смята, че целта е била финансова измама. „През последните месеци имаме трайно увеличение на тези инвестиционни измами, почти всяка седмица се явява гражданин, който е подведен да инвестира в криптовалута”, каза Димитров.

Някои от измамените са разглеждали в социална мрежа реклама за инвестиции, много от тях на посетения сайт и са видели подобно видео с обществено известна личност. На сайта е имало искане да запишат име и телефон за връзка.

В ГДБОП има създадена интернет платформа за противодействие на кибепрестъпленията. „Една от малкото полиции в света сме, която има и мобилен телефон. Занимаваме се с 13-15 видове киберпрестъпност”, каза служителят на ГДБОП.

За кибератаките на предишни избори, той обясни, че това е било отказ от услуга. За хакерската атака срещу НАП, тече дело, обясни Владимир Димитров.