Четвърти ден за десетки похитени израелци няма никаква информация

Четвърти ден близките на десетки отвлечени израелци нямат никаква информация за съдбата им. За заложници са взети дори цели семейства, заедно с децата. Репортерът на NOVA Глория Николова разговаря с Леор Натанзон - чиито близки са отвлечени и взети за заложници в Газа. 

ООН: Над 187 000 души са разселени в Ивицата Газа от събота насам

Кадри показват как отвличат сестрата на Леор - Дорон. „Видях единствено първата секунда от видеото. Дори не мога да обясня колко трудно е за мен да гледам тези кадри. Но хора от семейството ми ги разпознаха, а и армията в Израел ги идентифицира. Със сигурност знаем, че майка ми, сестра ми и двете ми племеннички са там”, споделя Леор.

В този ден изчезват също братът на Леор и партньорът на майка ѝ. Така семейството се моли за шест живота. „Знам, че майка ми, сестра ми и двете ми племеннички са били в скривалището в къщата им в Кибуца. И когато хората на „Хамас” са били до къщата, приятелят на майка ми е излязъл навън. Опитал се е да им даде пари, ключовете на колата на сестра ми, всичко, което е имал”, разказва Леор.

В този момент мъжът изчезва. Докато жените и децата стоят в стаята за укриване - помещение без прозорци, в което при нападение семействата се крият. „Аз говорих с майка ми по телефона. Беше около 10 ч. Казах ѝ че трябва да стоят вътре и да не излизат. Оттогава обаче не съм ги чувала. Не знам нищо за тях. Звънях им в продължение на часове. Час след час, но никой не ми отговори. В събота следобед видяхме видеото на „Хамас”, казва още Леор.

Какво е "Хамас"? Групировката е водила няколко войни срещу Израел

Единствената информация, която имат за тях от армията в Израел, е че са в Газа. „Ние ги чакаме. Сърцата ни са разбити. Мислим къде са в момента. Как се справят, имат ли храна, спят ли, добре ли са момичетата, които са толкова мънички. Защо причиняват това на деца?”, пита Леор. И добавя: „Дори не искам да си мисля за моите най-големи страхове. Просто се моля. Опитвам се да запазя надеждата”.

От правителството в Израел иска едно: „Първо да приберат заложниците. И след това да унищожат нападателите. Просто да ги унищожат. Нямам повече милост към тях”.

Утре сутрин в „Здравей, България” очаквайте и разказ за отвлечен израелски войник. Последното, което майка му получава от него, са няколко думи: „Чао, мамо, те са тук! Обичам те! Всичко свърши”.

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК