Защо е важно да гласуваме

На фокус са три поколения гласоподаватели - журналистът Драгомир Симеонов, баща му Васил и синът му Павел, който през декември ще навърши 18 г. и все още не може да гласува.

"Имам умерено желание да упражня своя вот, смятам, че гласът трябва да бъде заслужен, а не съм сигурен, че съм открил човек, който напълно заслужава моя. През цялото време съм бомбардиран от новини", обясни Павел.

Как ще се наредят звездите и накъде ще задуха вятърът: Изборите през погледа на метеоролог и астролог

Според Драго Симеонов ситуацията с машините е фрапантна, но е имало и други подобни, като даде пример с Костинбродската афера. "Изумен съм, че говорим за дигитализация и гласът ни да бъде даден максимално лесно и сигурно, същевременно човек на отговорен пост снима монитор с телефон. Озадачава ме какво се случва", сподели той. 

Васил Симеонов споделя, че между вота и брака има общи неща - и в двете ситуации правиш избор. "Емоционалното в брака е далеч повече отколкото в изборите. Те са лишени от емоционалност по много причини. Нервите са преиграни. Отмяната на машинното гласуване е удар срещу модернизацията. Неяснотата създаде възможност за прекален негативизъм. Нещата можеха да бъдат изяснени далеч преди изборите", заяви той.

ВСИЧКО ЗА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК

Повече гледайте във видеото.