На балотажа в неделя ще може да гласуваме и с машини

Започна финалната подготовка за втория тур на местните избори. За разлика от миналата седмица на балотажа в неделя ще може да гласуваме и с машини. Част от тях днес потеглиха от складовете, в които се съхраняваха до момента.

Машините за гласуване тръгнаха към избирателните секции

След като вчера от Министерството на електронното управление изпратиха на Централната избирателна комисия документите за удостоверяване на съответствието на машините, вече е ясно, че на балотажа ще гласуваме смесено в секциите с над 300 избиратели. Така на 5 ноември ще може да упражним правото си на глас в около 7250 секции, в около 5900 от тях ще има и машини. Под охрана в късния следобед инсталирани устройствата тръгнаха към страната.

На балотажа в неделя 19 областни града избират кмет. За градоначалници ще се гласува в 91 общини, 451 -о кметства и 31 района. Утре е ден за размисъл, а на 5 ноември гласуването започва в 07.00 часа и приключва в 20:00 часа вечерта.

ПРЕДИ БАЛОТАЖА: Последен ден от предизборната кампания

В Столична община ще се гласува най-малко с една и най-много с три бюлетини - за кмет на община, кмет на район и кмет на кметство. От местната избирателна комисия казват, че броенето на гласовете при балотажа ще бъде по-лесно, отколкото на първия тур.

„Сега не вярвам да им е трудно, все пак има двама кандидати, дори на местата, където има три вида избор, кандидатите са само двама. За всеки един избор се съставя отделен протокол, в секциите с три вида избор ще се съставят три протокола”, обясни Полина Витанова, председател на ОИК – София. 

„Безспорно протоколите, които ще попълват секционните избирателни комисии, са много по-лесни, тъй като с по-малък обем от страници”, заяви Изабела Петкова, председател на ОИК- Пловдив. 

В Пловдив преди обяд пред сградата на Областната администрация пристигнаха бюлетините за вота. На секционните избирателни комисии е направен допълнителен инструктаж заради смесеното гласуване този път.

„Утре предстои секционните избирателни комисии да получат изборните книжа и материали, както и съответно в училищата, където се намират секциите да получат специализираните устройства за машинно гласуване, съответно от „Сиела Норма”, обясни  Изабела Петкова. 

И въпреки че за комисиите всичко върви по план, от „Сиела", фирмата която отговаря за доставката и поддържането на машините, алармираха, че и този път, както на изборите през април, от Централната избирателна комисия не са поръчали подходяща хартия за машините. 

„Съгласно техническите характеристики на машините, в тях трябва да се слага хартия с диаметър 12 мм, максимум 17 мм. А ЦИК вече на втори избори поръчва хартия с 25,5 мм, което означава, че в много случаи машините спират да работят, защото не могат да превъртят хартията. Все едно на бензинова кола да сложиш дизел - тя ще върви известно време и след това спира да върви”, заявява проф. Иван Тодоров, акционер в „Сиела”.  

По думите на Иван Тодоров на изборите тази пролет са дефектирали 67 машини, а през октомври миналата година - само 2.

ВСИЧКО ЗА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК