Малко от компаниите отговарят на указанията на ООН

Половината от общо 2000 големи публични компании в света са си поставили за цел да постигнат нулеви въглеродни емисии до средата на века. Малко част от тях обаче действително отговарят на указанията на ООН за т. нар. обещание за качество, съобщава независимият консорциум за данни Net Zero Tracker, цитиран от Ройтерс.

Консорциумът, в който влиза и Оксфордският университет, съобщава, че корпоративните цели на компаниите от индекса Forbes 2000 са нараснали с 40% до 1003 през октомври 2023 г. спрямо 702 през юни 2022 г., като обхващат 2/3 от приходите, или около 27 трилиона долара. Но само 4% от целите отговарят на очертаните критерии от кампанията Race to Zero на ООН, включващи, например, обхващане на всички емисии, незабавно начало на намаляването им и ежегодно информиране за постигнатия напредък по междинните и по-дългосрочните цели.

От компаниите, които са си поставили цел, само 37% имат такава, която включва емисиите им от обхват 3, или тези от тях, които са свързани с веригата на стойност на компанията. Само 13% са имали качествен праг за използването на компенсации на въглеродни емисии.

„Изниква ясно разграничение на климатичната неутралност. Безброй цели за климатична неутралност са неубедителни, но сега можем да кажем със сигурност, че повечето от най-големите листнати компании в света са от правилната страна, що се отнася до намерението им за климатична неутралност“, коментира Джон Ланг, ръководител проекти в Net Zero Tracker.