"Имаме повишена слънчева активност през последните няколко месеца", заяви доц. д-р Никола Петров

Наблюдаваното явление в неделя определено беше полярно сияние. За нашите географски ширини то не може да се наблюдава чак толкова често – последният път беше 2003-2004 година. Това заяви в „Интервюто в Новините на NOVA" доц. д-р Никола Петров, астроном и директор на Националната астрономическа обсерватория „Рожен”.

ЧЕРВЕНОТО СИЯНИЕ: Експеримент на "HAARP", по време на магнитна буря, или природно бедствие

По думите на Петров за нашите географски ширини сиянието може да бъде само в червен цвят. „Това основно се дължи на слънчевата активност. Имаме някаква повишена слънчева активност през последните няколко месеца. По време на слънчева активност ние най-често можем да забележим мощни изригвания, в това число и в короната на Слънцето, при което се изхвърлят огромно количество заредени частици, основно протони, йони, които се движат със скорост средно 600 км/с, като може да достигне 1400 м/с”, уточни Петров.

Тези потоци от заредени частици достигат до земната магнитосфера за 2-3 дни и са в състояние да предизвикат светене от йонизирането на кислород (червен цвят) или азот, на височина 300-400 км или повече.

Целия разговор гледайте във видеото.