Журналистът Асен Генов и експертът по киберсигурност Александър Свердлов с коментар по темата

Журналистът Асен Генов е получил мистериозно обаждане от банка, целящо да получи информация за негови сметки. Гласът в слушалката е заявил, че от неговата банкова сметка е нареден превод за сумата от 2000 лева към сметка на съответната банка. Поискали са от него да проверят случая, за което е трябвало да отговори на въпроси свързан със сигурността. Генов разказа, че в разговора е бил назоват по име. „Това ме наведе на мисълта, че вероятно лицата, които стоят зад обаждането, разполагат с база данни – имена и телефонни номера. Много други хора също са били търсени по име”, разказа Генов.

Той уточни, че схемата е целяла да го предпостави да разкаже повече за своята банкова информация. „В течение на разговора започнах да се усъмнявам, че човекът отсреща не се представя достатъчно ясно и не дава детайлна информация по темата. Той не спомена банката, с която аз работя. Попитах за служебен номер  и какъв е отдела, от който ме търсят, но тогава разговорът приключи.”

Генов добави, че сценарият е много добър и хората трябва да бъдат внимателни. Той уточни, че обаждането е било от български номер.

НОВА СХЕМА: "Ало" измамниците се представят за служители на Фонд "Земеделие"

В предаването „Твоят ден” гостува и експертът по киберсигурност Александър Свердлов. По неговите думи, не става дума за толкова нова схема и такава се използва в други държави по целия свят.

„Искам да обърна внимание, че това, което се вижда в поста на Асен Генов, в само повърхността на айсберга. Щом тези хора му се обаждат, аз бих го посъветвал да си канселира съществуващите карти и да поиска да му бъдат издадени нови. За да му се обадят, на тях им трябва някаква информация и вероятно са щели да го питат за номера на гърба на картата. Предполагам, че номерът на картата му някъде е изтекъл, защото такива измамници често се обаждат, за да попълнят липсващите им данни”, обясни специалистът.

Свердлов посочи, че в мрежата нашите пароли постоянно изтичат, затова е хубаво те да бъдат максимално сигурни.

Целия разговор гледайте във видеото.