Те ще изразят недоволството си от бюджетната програма на правителството

Днес в Италия е обявена общонационална стачка. Организирането ѝ премина в напрегната среща между синдикатите и правителството. Протестът е осемчасов или една работна смяна. След заповед на министър Матео Салвини транспортът ще стачкува само четири часа.

Обща стачка парализира Италия

Двата най-големи синдиката CGIL (Италианска конфедерация на труда) и UIL (Италиански съюз на труда), нарекоха този ход "антидемократичен" и "ограничаващ конституционното право на стачка". Така, от 9 до 13 часа местно време, без самолетния превоз с малки изключения в Милано, Болоня и Неапол, всички останали видове обществен транспорт и такситата няма да работят.

Осемчасов е протетстът във другите сфери, като се започне от националната „Banca d’Italia”, общественото образование, здравеопазването и др.

Митинги ще има на над 60 площада в цялата страна, а най-големият е в Рим. Под лозунга "Adesso basta" (Стига вече), демонстрантите ще изразят недоволството си от бюджетната програма на правителството, пенсионната и данъчната системи, както и обедняването на работниците. В частния сектор протестът е само в Централна Италия.

Поетапно през следващите дни ще се състои в останалите части на страната.

Източник: БНР