"Всяко едно управление дължи на избирателите си публичност и откритост", заяви тя

„Много е важно да има уважение в политиката, защото то се предава и на обществото и между хората. Отговорността на политика е не само какви решения ще вземе, а как това ще се отрази на живота на хората. Атмосферата в публичния живот е много лоша, виновни за това са политиците”. Това заяви бившият вътрешен министър и бивш посланик на България в Израел Румяна Бъчварова в предаването „На фокус”. 

Симеонов: Откакто има война вече се говори кой е евроатлантик и кой не, а не кой краде

„Формулата за ротационно правителство е възможност по добър начин да формираш стабилност и яснота какво ще правиш. Имах възможност да я видя и в Израел. Начинът, по който се конструира тази възможност за формиране на правителството започва от „А” и завършва до „Я”. Много грешки са натрупани и в началото на март ние няма да знаем какво да правим. На практика сега нямаме ротационно управление, имаме редовно правителство, чиито участници са се договорили да има някакви действия. Ротационното правителство означава със закон всичко да е описано”, обясни Румяна Бъчварова.

БЪДЕЩЕТО НА КАБИНЕТА: Темите, които могат да разделят мнозинството в парламента

Тя е категорична, че всяко едно управление дължи на избирателите си публичност и откритост. Хората трябва да знаят какво се случва. „За да има ротация, трябва сегашното правителство да подаде оставка, да има консултация с президента, който да връчи мандат на първата сила и всичко да стане по Конституция”, заяви Бъчварова. 

„В дипломацията знаците са много важни, те са по-важни понякога и от думите. Решенията, които взе България, са правилни. България не може да си позволи да бъде пренебрегвана, да се казва, че е васална”, заяви Бъчварова по повод решението на Мария Габриел да напусне срещата на ОССЕ в Скопие.

За войната на Израел с групировката „Хамас” тя каза, че ситуацията е сложна и вероятно скоро време няма да се върнат предишните спокойни дни. 

„За всички нас е важно да следим външната политика, защото това е контекста, в който се развива националната ни съдба. В България сме много съсредоточени в битовите си проблеми и изпускаме общия контекст на света, който тича напред, а ние все още куцукаме бавно след него”, каза Бъчварова.

Целия разговор гледайте във видеото.