Външните министри на двете страни са обсъдили конфликта между Израел и "Хамас"

"Абсолютен приоритет е прекратяването на огъня в Ивицата Газа, за да се сложи край на сраженията възможно най-скоро". Това е казал китайският външен министър Ван И в телефонен разговор с американския държавен секретар Антъни Блинкен, цитиран от китайското министерство на външните работи. Двамата са обсъдили конфликта между Израел и "Хамас", предаде Франс прес. 

Тайните преговори, довели до сделката за заложниците в Газа

"Световните сили ... трябва да защитават обективността и безпристрастността и да проявяват спокойствие и рационалност", заявил още китайският първи дипломат, като призовал за "полагане на всички усилия" за "предотвратяване на мащабна хуманитарна катастрофа".

Миналия месец китайският президент Си Цзинпин призова на извънредна виртуална среща на върха на страните от групата БРИКС за незабавно спиране на военните действия. 

САЩ и Китай с интензивни дипломатически срещи за затопляне на отношенията си

От своя страна Блинкън "отново подчерта, че е наложително всички страни да работят за предотвратяване на разпространението на конфликта", съобщиха от Държавният департамент на САЩ.

Шефът на "Мосад" отзова преговарящия екип на Катар

Китай има добри отношения с Израел, но от няколко десетилетия подкрепя палестинската кауза и признава държавата Палестина. Той традиционно подкрепя решение, основано на съществуването на две държави, отбелязва АФП. В края на миналия месец Ван И участва в Ню Йорк в заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на конфликта между Израел и "Хамас".

Трета седмица двамата българи остават в плен на йеменските бунтовници, отвлекли кораба „Галакси лийдър“ 

Редактор: Весела Веселинова
Източник: БТА, Алексей Маргоевски