Срещата между здравния министър и Валентин Димитров продължи два часа

Извънредна среща в „Пирогов” заради напрежението в най-голямата спешна болница у нас. Здравният министър и директорът на лечебното заведение се срещнаха лице в лице. Разговорът идва на фона на изострения тон между двамата, след като в началото на миналата седмица Христо Хинков поиска д-р Валентин Димитров да бъде отстранен от поста заради данни за финансови злоупотреби. На продължилата два часа среща са били обсъдени финансовите проблеми на болницата и необходимостта от промяна на статута ѝ на търговско дружество.

Все още се чакат данните от проверката на Агенцията за финансова инспекция и прокуратурата. Именно от тях ще стане ясно дали действително директорът на най-голямата спешна болница е допуснал нарушения или министърът е сбъркал в преценката си.

На излизане след срещата Христо Хинков заяви, че е дължал тази среща на работещите в лечебното заведение. Болницата ще получи транш от 2 милиона лева за забавен, но вече извършен ремонт на Клиниката по урология. Стана ясно още, че до края на седмицата министър Хинков ще има отговор на запитването си до Министерския съвет дали е задължен да отмени решението си за освобождаването на директора на „Пирогов”, както настояха от парламентарната здравна комисия.

Йотова: Не виждам какво друго му остава на Хинков, освен да си подаде оставката

„Намираме обща допирна точка и това е „Пирогов”. Трябва да се запази имиджът на болницата. Подкрепям д-р Димитров, че такива смени наистина разтрисат „Пирогов”, но аз, за съжаление, нямам друга опция, освен това, което съм направил”, заяви Хинков.

„Пирогов” е в добро финансово състояние и е стабилнa. Относно нашия задочен конфликт, разминаването с Хинков, има оторизирани органи. Аз нямам притеснение, ще изчакам да преминат всички проверки, които са извън структурите на МЗ. Ако съм извършил някакво нарушение, съм достоен човек и ще си понеса наказанието за това”, заяви Димитров.