Исканията са за увеличаване на работната заплата

Протест на социалните работници в цялата страна. Служители на Агенцията за социално подпомагане излязоха на едночасов предупредителен протест. Исканията им са основно за достойно възнаграждение.

София
Над 2500 служители са се подписали под това, че са готови да протестират не само с едночасова стачка, но и ефективно - като спрат работата на службите. По думите им липсват дори средства за канцеларски материали. „Да имаме прегледи всяка година, както имат и другите нормални хора, да ни се отпуснат пари за очила. Ние работим по 8 до 12 часа на компютър”, посочиха служител.

„Ако и тази година не бъдат увеличени заплатите, те ще са близки до минималната работна. Сега е най- подходящото време, в което ние отново трябва да обърнем внимание, че тези хора работят ежедневно”, заяви протестиращ.

Бургас
Стачка имаше и в Бургас, където служителите поискаха 30% увеличение на разходите за заплати с приемането на бюджета за следващата година. По изчисления на Синдиката на административните служители "Подкрепа" е необходимо да бъдат осигурени средства в размер на близо 40 милиона лева от бюджета през 2024 г.

„Нашите искания са 30% увеличаване на работната заплата. Тя е приблизително 1000-1200 лв. Не е актуализирана от 2022 г.”, посочи Красимира Минчева- АСП –Бургас.

„Всяка година да се получават средства за работа с дисплеи и корекция на зрението”, посочи Атанаска Кръстева, председател на Стачния комитет АСП – Бургас.  

Пловдив
Социалните работници в Пловдив също заявиха позицията си. За един час те спряха работа. Те съобщиха, че не са получавали индексация от две години, а младите хора не желаят да работят в социалните служби, заради ниските заплати.

„Натоварването на социалните работници е много голямо, работата постоянно се увеличава, изискванията също, но заплатите не се променят”, казаха те. „Ако не ни чуят ще продължим с безсрочни стачни действия”, заявиха социалните служители.

Русе
В Русе, освен вече заявените общи искания, служителите настояват за преобразуване на правоотношенията на социалния работник от трудови в служебни и минимално изискване за образователна степен при назначаване – бакалавър.

"Средната заплата в дирекция „Социално подпомагане" в Русе се движи около 1000 лева, което пречи на младите социални работници да се задържат на работа там", обясни Светла Иванова, която е главен социален работник в дирекцията.

Заплатата на дългогодишния социален работник Емилия Петкова, която предстои да се пенсионира, достига 1500 лева бруто, а чисто взима около 1100 лева. Стачните действия бяха подкрепени и от регионалната структура на КНСБ. 

Ако исканите близо 40 милиона не залегнат в бюджета за 2024 г., над 2500 социални работници са готови да спрат да работят и да излязат на безсрочна стачка.