Трябва да се намери механизъм, когато обвиняемият отсъства, да се произнесе съдът

Неоспоримо е, че съответните длъжностни лица не си свършиха работата по делото в Цалапица. Става дума за ниско ниво на професионално отношение. Това каза за "На фокус" ген. Кирил Миланов, бивш директор на ГДБОП и НСО.

Отложиха делото срещу близнаците от Цалапица

По думите му лошият подбор, липсата на мотивация и загубата на приемственост са довели до проблеми в полицейския занаят. "Бързите смени и уволнения влияят негативно на качеството на работа. При немалко случаи в Европа не се екстрадира обвиняем по дело, защото решението не е минало през съд, а е само с постановление на прокуратурата. Мярката за отклонение по едно досъдебно производство трябва да мине през съд. Трябва да се намери механизъм, когато обвиняемият отсъства, да се произнесе съдът. Има много задържани, които са с мярка за неотклонение и не напускат страната. Много малък процент от тях успяват да избягат. Трябва бързо да се отреагира и в такъв случай да не може да се излиза от границите", коментира той. 

Според него "кадрите-бушони" в МВР не носят ефективност. "Ефектът от укрепване и модернизация на службите ще дойде до 4-5 години", посочи Миланов. Относно протеста на феновете генералът каза, че е нужна по-добра подготовка за реакция на полицията. "Министърът да си подаде оставката звучи много хубаво, но трябва да се поеме пропорционална отговорност", смята генералът. 

Целия разговор гледайте във видеото.