Той призова за край на конфликта между Израел и "Хамас"

Ранени при израелски въздушни удари палестински деца бяха откарани по спешност в болници в Газа. Същият ден Human Rights Watch обвини Израел, че блокира достъпа на палестинците до вода и използва глада като оръжие в Ивицата Газа. Тел Авив отхвърли обвиненията, като ги нарече антисемитски.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин се срещна с израелски официални лица в понеделник. На срещата присъства и неговия колега Йоав Галант. Остин заяви, че защитата на палестинските цивилни в Газа трябва да бъде гарантирана, предаде Voice of America (VOA).

"Демокрациите са по-силни и по-сигурни, когато спазваме закона за война. Ще продължим да отстояваме основното право на Израел да се защитава. Освен това ще продължим да призоваваме за защита на цивилните по време на конфликт и да увеличим потока на хуманитарна помощ в Газа", бе категоричен той.

Конфликтът Израел - „Хамас” отменя коледните тържества във Витлеем

Галант посочи, че израелските сили се стремят да сведат до минимум щетите за цивилното население, докато Израел преследва целта си да унищожи "Хамас". Той заяви, че целта е да защитават ценностите си според международното право.

Лойд заяви, че е в интерес и на Израел, и на Палестина да се работи по създаване на две отделни държави, предаде Voice of America (VOA).

"Знаем, че "Хамас" няма да контролира Газа. Ще положим всички необходими оперативни и военни усилия, за да осигурим нашето бъдеще", посочи Галант.

Военни охраняват централната синагога в Копенхаген

Премиерът на Палестина Мохамед Щея заяви, че приоритет е незабавното прекратяване на войната. "Този свят трябва да ни помогне да спрем агресията и окупацията", казатой.

Усилията на САЩ да помогнат за стабилизирането на Близкия изток ще продължат и тази седмица, когато се очаква министърът на отбраната Остин да проведе няколко срещи в Бахрейн и Катар. 

Източник: Voice of America (VOA)